CONSIDERACIONES SOBRE CALIDAD Y PRODUCTIVIDAD, UNA MIRADA DESDE LA PRAXIS ORGANIZACIONAL

Authors

  • Francisco Javier López Correa Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid
  • Guillermo Alberto Pereira Álvarez Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid
  • Jaime Alberto Montoya Quintero Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid
  • Diana María Montoya Quintero Corporación Universitaria Americana

DOI:

https://doi.org/10.36790/epistemus.v12i25.82

Keywords:

Total Quality, Productivity, Efficiency, Performance

Abstract

We live in a changing age. Watching the technological development and the implementation of techniques in search of the continuous improvement by who lead processes and take important decisions in the company, it confirms what Heraclitus said: “There is nothing permanent except change.” Organizations are not the exception to this reality. Therefore, the key to success yesterday is not enough today. Thus, it is necessary to know the modern organization and that can self-evaluate in productivity; to discover how it develops procedures, which allow achieving the preponderant challenges of globalization. In this work, the operational reality of small and medium enterprises of specific cases in Colombia is shared. These, in their continuous struggle for survival and permanence in the market, incorporate quality tools to achieve their mission and make a competitive difference, which are a support for organizations, however, not all reach the implementation of quality models, and those who...

Downloads

Download data is not yet available.

References

J. Cruelles,(2017). «Cálculo de Costes Industriales,» 13 12 2017. [En línea]. Available: www.zadecon.es. [Último acceso: 16 02 2018].

M. Rajadell y J. Sánchez, Lean Manufacturing, (2010). La evidencia de una necesidad., Ediciones Diaz de Santos., , pp. 7-8.

American Society for Quality (ASQ).(2018). «The global vice of quality,». [En línea]. Available: https://asq.org/quality-resources. [Último acceso: 12 Abril 2018].

J. Masini, (2010). «Mundanai Online,» Instituto Mundanai, 5 Mayo 2010. [En línea]. Available: http://www.mundanai.org/2010/05/hoshin-kanri-a-que-no-sabes-lo-que-es-pero-seguro-sabes-lo-que-es-el-balanced-scorecard. [Último acceso: 5 Mayo 2018].

H. Gutierrez P. (2008)., Calidad Total y Productividad, Segunda ed., México: McGraw-Hill Interamericana, , p. 46.

H. Gutierrez, (2008). Calidad Total y Productividad., Segunda ed., México: McGraw-Hill Interamericana, , p. 38.

Organización Internacional del Trabajo (OIT). (2006)., Introducción al Estudio del Trabajo, 4a. Edición revisada ed., México: Limusa, S.A. de C.V., 2006, p. 13.

C. Palacios, (2009). Ingeniería de Métodos, movimientos y tiempos., Primera ed., Bogotá: Ecoe, Ediciones,, p. 160.

J. A. Gómez. (2017). Guia para la aplicacion de ISO 9001:2015, Bogota: Anor Ediciones.

I. Nonaka. (2017). «La empresa creadora de conocimiento,» Japon,.

H. Gutierrez P. (2017)., Calidad y productividad, Cuarta ed., México D. F.: McGraw- Hill - Interamericana Editores , S.A DEC.V, , p. 32.

Área de Comercialización, Investigación de Mercados. (2018)., «Planeación Estratégica de Marketing.,» [En línea]. Available: http://www4.ujaen.es/~emurgado/tema3.pdf. [Último acceso: 27 Abril 2018].

J. Aguilera. (2012). «Elempleo.com,» 28 Junio 2002. [En línea]. Available: http://www.elempleo.com/co/noticias/mundo-empresarial/sindromes-de-comunicacion-que-afectan-su-liderazgo-1866. [Último acceso: 01 Marzo 2018].

Steiner (2017)., Planeacion estrategica loque todo director debe saber, primera ed., Madrid, El galeon: Patria, pp. 62-63.

H. Gutierrez P. (2017). de Calidad y Productividad, Cuarta ed., Mexico, McGrawHill Education, , p. 44.

Published

2018-12-31

How to Cite

López Correa, F. J., Pereira Álvarez, G. A., Montoya Quintero, J. A., & Montoya Quintero, D. M. (2018). CONSIDERACIONES SOBRE CALIDAD Y PRODUCTIVIDAD, UNA MIRADA DESDE LA PRAXIS ORGANIZACIONAL. EPISTEMUS, 12(25), 31–39. https://doi.org/10.36790/epistemus.v12i25.82

Metrics

Similar Articles

<< < 9 

You may also start an advanced similarity search for this article.